PROGRAMME

The River Restoration Centre 9th Annual Network Conference 2008 University of Exeter

Day 1: Wedne	sday 16th April 2008	
9.00 – 10.20	REGISTRATION & TEA/COFFEE	
Main Audito	orium (Lecture Theatre A)	
10.30	Announcements: Martin Janes (River Restoration Centre)	5 mins
10.35	Introduction: Andrew Pepper (River Restoration Centre Chairman)	15 mins
10.50	Keynote Speaker: Jim Harris (<i>Cranfield University</i>). Key concepts in restoration ecology and their implications for river restoration.	25 mins
11.15	Discussion	10 mins
Main Audito	orium (Lecture Theatre A)	
Session 1	How to get it done	
CHAIR	Angela Gurnell King's College London	15 mins
1125	Nigel Holmes (<i>Alconbury Environmental</i>). River rehabilitation - getting on with it instead of wasting money on the obvious.	15 mins
11.40	Simon Johnson (Wild Trout Trust). A Cinderella river: The river Glaven conservation group (RGCG) / Wild Trout Trust (WTT) in-river habitat	13 111113
11.55	Discussion	10mins
1205	Ed Matthiesen (P.E Wenck Associates) & Peter MacDonagh (RLA, Kestrel Design Group). Pike Creek: Lost and Found, A Creek with No Name.	15 mins
1220	Gemma O'Connor (Halcrow Group Ltd), Richard Vivash (Riverscapes), Carolita Wilson (Environment Agency). Bed lowering in Boscastle.	15 mins
12:35	Discussion	10 mins

Session 2 commences at 14:05 (parallel sessions – see next page of programme)

LUNCH

12.45

1 hr 10 m

Please allow sufficient time to get to your chosen session

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Day 1 Continued

Session 2	A – Hydromorphology Main Auditorium (Lecture Theatre A)	B – Benefits through restoration Second Auditorium (Lecture Theatre E)	_
CHAIR N	Mervyn Bramley (Independent Consultant/RRC Board Member)	Jo Shanahan Atkins	
14.05	Natalie Phillips (<i>Environment Agency</i>) and Andrew Brookes (<i>Jacobs</i>). Managing hydromorphological pressures in rivers: is current practice adequate?	Emma Westling (<i>University of Sheffield</i>). Opportunities and constraints when using secondary data to analyse socioeconomic impacts of water management: a focus on river restoration.	15 mins
14.20	Richard Jeffries (SEPA). The shape of things to come: planning the future of morphology restoration.	Trevor Turpin (<i>Nicholas Pearson</i> Associates). River Marden, Calne: A successful urban River Restoration with Positive Social benefits.	15 mins
1435	Kieran Conlan (Cascade Consulting), Colin Thorne, Nick Clifford, Steve Dangerfield, Gary Priestnall (University of Nottingham), Tom Coulthard (Hull University), Steve Dunthorne (Jacobs), Jenny Mant (River Restoration Centre), Nick Reynard (CEH Wallingford), Philip Soar (Jeremy Benn and Associates). Restoration design for re-routed watercourses.	Fiona Bowles (Wessex Water). Reviewing the cost benefit of River Restoration against restoring flows to achieve favourable conservation status on the River Avon.	15 mins
1450	Discussion	Discussion	15 mins
Session 3 15.05		E (Peter Chalk Centre, Hall 2) pages 19 - 22	40 mins

Session 4 commences at 15:55
Please allow sufficient time to get to your chosen session

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Day 1 Continued

Session 4	A – Project case studies	B – Farming floodplains	_
	Main Auditorium (Lecture Theatre A)	Second Auditorium (Lecture Theatre E)	
CHAIR	Allan Frake (Environment Agency)	Wendy Brooks (Environment Agency)	
15.55	Stuart Hedgecott (Halcrow Group Ltd), Karen McHugh (Environment Agency), Nikki Hiorns (Natural England), John Durnell & Michael Boxall (Hampshire & Isle of Wight Wildlife Trust). Restoring the Transitional River Lymington - Painful but Pragmatic Decisions in Water Level Management.	Were changes in land use and management just a passing solution to	15 mins
16.10	Jenny Wheeldon (<i>Natural England</i>). Demonstrating strategic management and restoration: STREAM from concept to construction.	Tim Hess & Joe Morris (<i>Cranfield University</i>). Joining things up in floodplains - theory and practice.	15 mins
16.25	James Burke (Environment Agency). Inter-tidal Habitat Creation Scheme - Environmental Stewardship in practice on the Camel Estuary, Cornwall.	Matt Jones (<i>Staffordshire Wildlife Trust</i>). Farming floodplains for the future: Understanding the role of farming in sustainable Flood Risk Management.	15 mins
1640	Discussion	Discussion	15 mins
		rium (Lecture Theatre A)	10 mins
Session 5	Deliverin	g the vision	
Main Audito	rium (Lecture Theatre A)		
CHAIR	Nigel Holmes (Alconbury Environ	nmental Consultants)	
17.05	Stuart Greig (SEPA) & Joyce Carr (Scottish Government). Shaping Scotland's policy landscape to deliver restoration.		15 mins
17.20	Duncan Huggett, Jane Rawson (Environment Agency), Oliver Harmar & Jo Cullis (Halcrow Group Ltd.). Costing delivery of river restoration: what is practical and affordable?		15 mins
17:35	Carrie Hume (RSPB). A Wetland Visio	on for England – how do rivers fit in?	15 mins
1750	Discussion		15 mins
1805	Open Discussion		20 mins
1825	Enc	of Day 1	_
19.30	CONFERENCE DINNER	, HOLLAND RESTAURANT	_

19.30 for 19.45 Bar extension until 01.00

PROGRAMME

The River Restoration Centre 9th Annual Network Conference 2008 University of Exeter

Day 2: Thursday 17th April 2008

8.30 – 8.50	REGISTRATION FO	R DAY DELEGATES	-
Session (40.
9.00	The good, the bad and the ugly!	A climate of change	10 mins
	Main Auditorium (Lecture Theatre A)	Second Auditorium (Lecture Theatre E)	
CHAIR	Andrew Pepper (ATPEC River Engineering / RRC Chairman)	Mark Everard (Environment Agency)	
9.10	Rob Oates (<i>Thames Rivers Restoration Trust</i>). A personal vision for the Thames river basin.	Andrew Brookes, Sally Kelday & Duncan Wishart (<i>Jacobs</i>). River channel management and climate change: some potential impacts and mitigation strategies.	15 mins
9.25	Stuart Downward (Kingston University) & Matt Graham (Environment Agency). Defining best-practice geomorphological design guidance for urban river restoration: PPA lessons from London rivers.	Robin Chase (Cain Bio-Engineering) & Alastair Morriss (Edenvale Young). A practitioners approach to producing robust and sustainable river restoration projects by incorporating climate change within the design method.	15 mins
9.40	Rebecca Wade & Andrew McMullan (Abertay Dundee), Lian Scholes & Abiodun Adeyemi (Middlesex University), Geraldene Wharton (QMUL) & Jenny Mant (River Restoration Centre). Restoring forward – An interdisciplinary story of rags-to-restoration on the River Brent.	Dave Webb (Environment Agency). The Development of The London River Restoration Action Plan: Addressing Climate Change Pressure and Engaging with Communities.	15 mins
9.55	Discussion	Discussion	15 mins
10.10	TEA & COFFEE		- 30 mins
		Goosemoor RSPB Site Visit – Please be on the coach for 10:20	
(10:20)	(a bottle of water will be provided)		(2.20hrs)
10.40	Move to Workshops Workshops (see bages 38, 41 for further details)		1 la 4 E E 400
10:45	Workshops (see pages 38-41 for further details)		1hr 55 m
12.40	LUNCH (Peter Ch	nalk Centre, Hall 2)	1hr 10 m
	Session 7 commences at 14:00 page of pro	ogramme)	-
	i icase anow sumerent time t	o get to your chosen session	

Day 2 - PARALLEL SESSION PROGRAMME

sion 7	Further afield	Taking a catchment view	The learning process; how monitoring helps	-
	Main Auditorium (Lecture Theatre A)	Second Auditorium (Lecture Theatre E)	Third Auditorium (Lecture Theatre C)	
HAIR	Martin Janes (RRC)	Jenny Mant (RRC)	Andrew Gill (Cranfield University/RRC Board Member)	
0	Uta Grünert, Leszinski, Frank Fredrich & Jörg Gelbrecht (<i>Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries</i>). Colonisation of macrophytes, invertebrates and fish in a dredged and reconnected oxbow lake – a project appraisal.	Sally German (<i>Arup</i>), David Lerner (<i>Sheffield University</i>), Jacqueline Bernet, Irantzu Lexartza, Emma Westling and Anna Ritchie (<i>Sheffield University</i>). Integrating geomorphological, ecological and socioeconomic elements of the River Don Catchment to develop a framework for river catchment management.	Kevin Skinner (<i>Jacobs</i>) & Judy England (<i>Environment Agency</i>). Integrative monitoring and the setting of objectives – the key to project success.	15 min
.5	Heleen Vreugdenhil (<i>Delft University of Technology</i>). The role of pilot projects in creating synergy between nature and flood defence in river management.	Jo Cullis, Richard Ashby-Crane & Oliver Clegg (Halcrow Group Ltd). River restoration drivers and benefits – Are we getting what we want?	Ian Griffin (<i>Wildfowl and Wetlands Trust</i> Consulting). Monitoring and appraisal of the River Nith Diversion, 2000-2007- A case study.	15 min
30	Ed Matthiesen (P.E Wenck Associates) & Peter MacDonagh (RLA, Kestrel Design Group). Hardwood Creek: Hey, Where Did My Floodplain Go?	Joanna Eyquem (<i>Royal Haskoning</i>), Judith Crompton (<i>Emvironment Agency</i>), Helen Dangerfield & Nicola White (<i>Royal Haskoning</i>). River Avon and Frome SSSIs – Application of a prioritisation process to plan and implement local actions, which deliver catchment-scale enhancement; a review of delivery to date.	Karen White (Atkins) & Jo Sayers (Wiltshire Wildlife Trust). Restoration of the River Ray: Lessons Learned and Measuring for Success.	15 min
15	Discussion	Discussion	Discussion	20 min
)5		Interval (Return feedback forms)		15 min

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Session 8	Time for reflection	
Main Auditorium	(Lecture Theatre A)	
CHAIR	Jim Harris (Cransield University)	
15.20	Peter Worrall, Andy Keen & Gene Hammond (<i>Penny Anderson Associates</i>). Restoring the Upper Catchment Functions of Rivers: the SCaMP Experience.	15 mins
15.35	Angela Gurnell (King's College London). Vegetation Dynamics and River	15 mins
	Restoration: Project Experience and Climate Change Implications.	
15.50	Jenny Mant & Martin Janes (River Restoration Centre). River Restoration in a global context.	15 mins
16.05	Discussion and closing remarks	25 mins
	****** End of Conference *****	
16.30	TEA & COFFEE	30 mins

17.00	Site Visit Introductions 30 mins		
	Only applicable to delegates staying for site visits on the third day		
17.30	End of Day 2 and evening arrangements		

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Delegates staying for the site visit have the evening free to explore Exeter.