

The RIVER RESTORATION CENTRE'S 8th ANNUAL NETWORK CONFERENCE

River restoration as a measure to deliver sustainable Flood Risk Management (FRM) and Water Framework **Directive (WFD) objectives**

Wednesday 18th April – Thursday 19th APRIL 2007 Site visit Friday 20th April 2007

University of Chester England

Sponsored by Alaska Environmental Contracting, Halcrow, Jacobs, Penny Anderson Associates and Salix River & Wetland Services











PROGRAMME

The River Restoration Centre 8th Annual Network Conference 2007 University of Chester

Day 1: Wednesday 18th April 2007	
0.10 10.20	DECICTDATION & TEA

9.10 – 10.30	REGISTRATION & TEA/COFFEE	
Main Auditorium	(Binks Lecture Theatre 006)	
CHAIR	Roger Bettess (HR Wallingford/RRC Board Member)	
10.40	RRC Introduction: Martin Janes (RRC).	5 mins
10.45	Welcome: Andrew Pepper (RRC Chairman).	15 mins
11.00	Opening Address: Phil Rothwell (Environment Agency).	15 mins
11.15	Keynote Speaker: Richard Hey (<i>University of Birmingham</i>). Evaluation of procedures for sustainable river restoration to meet WFD and FRM objectives. (In association with Katarina Holubova (<i>Water Research Institute, Slovakia</i>)).	25 mins
11.40	Discussion	10 mins
-		
11.50	Interval	10mins
	ium (Binks Lecture Theatre 006)	
Session 1	River Restoration: Flood Risk Management, Water Framework Directive	
	and Water Policy Objectives	
CHAIR	Mervyn Bramley (External Adviser to Environment Agency/RRC Board Member)	
12.00	David Collins (DEFRA). Catchment scale habitat management in the Murray basin, Australia.	15 mins
12.15	Tony Green & Anna Curini (Jeremy Benn Associates) & Richard Leishman (Natural England). The	15 mins
	River Wensum SSSI restoration strategy.	
12.30	Discussion	10 mins
12.40	Roger Bettess (HR Wallingford/RRC Board Member), Mervyn Bramley (External Adviser to Environment Agency/RRC Board Member), Caroline McGehey, Jonathan Simm & Michael Wallis (HR Wallingford). Channel performance assessments as a means of delivering flood risk management and water framework directive objectives.	15 mins
12.55	Richard Jeffries & Stuart Greig (SEPA). Delivering WFD objectives - making the leap from jargon to action.	15 mins
13.10	Discussion	10 mins
13.20	LUNCH (Small Hall)	1 hr

Session 2 commences at 14:30 (parallel sessions – see next page of programme)

Please allow sufficient time to get to your chosen session

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Session 2	A – River Restoration Addressing Sustainable Solutions	B – Achieving River Restoration Objectives: a Scottish Perspective	
	Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)	Second Auditorium (Binks Lecture Theatre 1.07)	
CHAIR	Geraldene Wharton (Queen Mary, University of London/RRC Board Member)	Oliver Harmar (Halcrow Group)	
14.30	Janine Castro (River Restoration Northwest and Portland State University). Floodplain creation through excavation: aggregate extraction, flood protection and habitat creation in the Pacific Northwest region of the U.S.	Will Bond (<i>Alaska Environmental Contracting</i>) & Dominic Funnell (<i>RSPB Scotland</i>). Making the most of the execution phase of a river restoration project in North East Scotland.	15 mins
14.45	Jaap Flikweert (Royal Haskoning) & Cor Beekmans (Rijkswaterstaat). Space for rivers: The Dutch approach to flood risk management, from policy to implementation.	Lorraine Wilson & Dominic Funnell (RSPB Scotland), Will Bond (Alaska Environmantal Contracting) & Andrea Johnstonova (RSPB Scotland). WFD and Natura: restoring a designated site to benefit biodiversity and deliver improved water level management.	15 mins
15.00	Patricia Xavier & Catherine Wilson (<i>Cardiff University</i>), Huw Thomas & Tom Nisbet (<i>Forest Research</i>). Restored Floodplain Woodland on the River Laver, North Yorkshire: A benefit or drawback to flooding in Ripon.	Lindsay Beevers & Duncan Wishart (<i>Jacobs UK</i>). The influence of the CAR Regulations on river engineering proposals: recent experiences.	15 mins
15.15	Discussion	Discussion	15 mins
Session 3 15.30	POSTERS & TEA/CO	OFFEE (Small Hall)	40 mins

Session 4 commences at 16:10 (parallel sessions – see next page of programme)

Please allow sufficient time to get to your chosen session

Session 4	A - River Management: the Bigger Issue	B - Flood Risk Management: Ecological Approaches	
	Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)	Second Auditorium (Binks Lecture Theatre 1.07)	
CHAIR	David Sear (University of Southampton)	Allan Frake (Environment Agency)	
16.10	Eleanor Andison, Neil Trudgill & Rachel Hughes (<i>Environment Agency</i>). Planning for whole river restoration projects: physical improvements alongside river stewardship.	David Oldmeadow & Carina Oliver (<i>Royal Haskoning</i>). Should we consider small scale bedform structures on the river bed as part of wider scale river engineering / restoration projects?	15 mins
16.25	Patrick Woods, Matthew Hardwick, Jaap Flikweert, Helen Dangerfield & Helen Stark (Royal Haskoning). Challenges and opportunities for river restoration in a catchment: thoughts from Catchment Flood	Nathy Gilligan (Office Public Works). Hydromorphology and flood risk management in Ireland focusing on rock ramps as a sustainable solution.	15 mins
	Management Plans.		
16.40	Lidija Globevnik (<i>Institute for Water of the Republic of Slovenia</i>). The restoration of the Mura river in Slovenia - scientific, technical and political aspects of the implementation.	Andrew Pepper (ATPEC River Engineering Consultancy/ RRC Chairman). "As neat as a new Pinn".	15 mins
16.55	Discussion	Discussion	15 mins
	Return to Main Auditoriu	m (Binks Lecture Theatre 006)	10 mins
Main Audit	orium (Binks Lecture Theatre 006)		
Session 5	Can River Restoration deliver Water	r Framework Directive Objectives?	
CHAIR	HAIR Nigel Holmes (Alconbury Environmental Consultant)		
17.20	David Corbelli (Environment Agency). The development of a catchment approach to habitat restoration.		15 mins
17.35	Karen White (Atkins). Hydromorphology and the water framework directive - can river restoration provide the answers?		15 mins
17.50	Discussion		10 mins
_	Open Discussion		
18.00	Open 1	Discussion	30 mins

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

19.30

CONFERENCE DINNER (Dining Hall)

19.30 for 19.45

Bar extension until 01.00

PROGRAMME

The River Restoration Centre 8th Annual Network Conference 2007 University of Chester

Day 2: Thursday 19th April 2007

8.30 - 8.50	REGISTRATION	
Main Auditor	rium (Binks Lecture Theatre 006)	
CHAIR	Martin Janes (RRC)	
9.00	Welcome & Introduction to Day 2: Martin Janes (RRC).	5 mins
9.05	Keynote Speaker: Mark Turner (<i>Mersey Basin Campaign</i>). The Mersey Basin Campaign: local action to deliver the objectives of the Water Framework Directive.	20 mins
925	Discussion	10 mins
Session 6 Main Audito	Monitoring rium (Binks Lecture Theatre 006)	
CHAIR	Karen Fisher (KR Fisher Consultancy/RRC Board Member)	
9.35	Jenny Mant, Alice Fellick & Martin Janes (RRC). A way forward for integrated physical and ecological monitoring?	15 mins
950	Geraldene Wharton (Queen Mary, University of London/RRC Board Member), Claire Hulbert (Queen Mary, University of London) & Richard Copas (Environment Agency). Appraising urban river restoration projects: the Quaggy river at Sutcliffe Park, southeast London.	15 mins
10.05 10.15	Discussion David Sear, Duncan Kitts & Cath Millington (<i>University of Southampton</i>), Maxine Elliott, Tim Holzer & Mike Mullins (<i>Environment Agency</i>). Ecohydrology and the flood risk management implications of wet woodland restoration.	10mins 15 mins
10.30	John Gollan (Australian Museum, Sydney & University of New England, Australia), Lance Wilkie & Chris Reid (Australian Museum, Sydney) & Lisa Bruyn & Nick Reid (University of New England, Australia). Assessing monitoring tools for evaluating biodiversity outcomes of riparian rehabilitation: approaches and alternatives from a river down-under.	15 mins
10.45	Discussion	15 mins
11.00	TEA & COFFEE (Small Hall)	30 mins
11.30	Session 7 A, B, C – Parallel Sessions (see page 7)	1.05 hrs
12.35	LUNCH (Small Hall)	1.10 hrs

Day 2 - PARALLEL SESSION PROGRAMME

Session 7	A – Sediment Management & Restoration	B – Valuing Your Community	C - River Restoration: European Case Studies	-
	Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)	Second Auditorium (Binks Lecture Theatre 1.07)	Third Auditorium (Binks Seminar Room 1)	
CHAIR	Jo Shanahan (Atkins)	Susan Casper (Environment Agency)	Jim Walker (Environment Agency/RRC Board Member)	
11.30	Andrea Nardini (<i>Italian Centre for River Restoration</i>). "Planning a physical setting able to reduce hydro-morphological risk in the aggressive Gesso stream (Piemonte, I) through river restoration looks economically rewarding".	Matt Cook & Joe Morris (<i>Cranfield University</i>). Principles and techniques for the economic valuation of river restoration projects.	Katarina Holubova (<i>Water Research Institute, Slovakia</i>), M. Lisicky (<i>Institute of Zoology, Slovakia</i>) & Richard Hey (<i>University of Birmingham</i>). Rehabilitation of the Morava river to enhance natural river functions and flood defense.	15 mins
11.45	Alex Henshaw & Colin Thorne (University of	Mike O'Kell (Chester City Council). 'The	Alfons Oberhofer (Atelier Oberhofer, Austria).	15 mins
	Nottingham). Catchment restoration for flood risk and sediment management: Pontbren, mid-Wales.	QUERCUS project'.	Bilateral general project Morava II (BGM II).	
12.00	Oliver Harmar (Halcron), Colin Thorne (University of Nottingham), Kevin Knuuti (U.S. Army Corps of Engineers) & Chester Watson (Colorado State University). Post Katrina: the importance of sediment to managing restoration of the lower Mississippi river delta.	Nigel Pilkington & Andy Yarde (Faber Maunsell). River restoration on the river Witham – seeing the bigger picture.	Ulrike Goldschmid (Wilfried Fellinger, Austria). Living river Liesing – Is rehabilitation of a heavily modified waterbody in an urban environment possible? Results of a LIFE-Project.	15 mins
12.15	Discussion	Discussion	Discussion	20 mins
12.35		Lunch (Small Hall)		_

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start time

Session 8	A – River Restoration meets Flood Risk Management	B – Lowland Rivers: Drivers for Change	-
	Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)	Second Auditorium (Binks Lecture Theatre 1.07)	
CHAIR	Jenny Mant (RRC)	Martin Janes (RRC)	
13.50	Tiny Arts (Municipality of Bergen op Zoom, the Netherlands). Blue and green, adding quality to urban life. Blue-green algae frustrating urban ambitions.	Claire Redmond (<i>Environment Agency</i>), Lucy Brooksbank (<i>Jacobs UK</i>) & Jim Anderson (<i>Environment Agency</i>). Boston combined strategy: maximizing opportunities and having measurable targets so that success can be monitored.	15mir
14.05	Joanna Gray & Peter Martin (<i>Halrow</i>). Lower River Roding Regeneration.	Ian Hirst & Paul Jose (Environment Agency), Chantal Hagen (Natural England) & Ian Cowx (Hull International Fisheries Institute). The Great Ouse Vision.	15mir
14.20	Discussion	Discussion	15 mi
14.35	Move to Workshops		- 15 mi
14.50	<u>Workshops</u>		1.20 ł
16.10	Return to Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)		10 mi
16.20	Final Words and Close		10 mi
16.30	****** End of Conference ****** TEA & COFFEE (Small Hall)		_

Main Auditorium (Binks Lecture Theatre 006)

17.00	Site Visit Introductions Only applicable to delegates staying for site visits on the third day	30 mins
17.30	End of Day 2 and evening arrangements	

Allowances are made in the schedule to move between rooms, times listed are session start times.

Delegates staying for the site visit have the evening free to explore Chester