	PROGRAMME OF EVENTS	
DAY 1	TUESDAY 26 <sup>TH</sup> APRIL	
	REGISTRATION at Reception	
09:00	NETWORKING & EARLY VIEWING POSTER SESSION in the Washington Suite	90 mins
	Session 1	
	<u>Lancastrian Suite</u>	
	CHAIR: Fiona Bowles (RRC Board)	
10.30	River Restoration Centre introduction & welcome  Martin Janes (the River Restoration Centre)	15 mins
10.45	Restoring beavers to Devon: Nature's wetland architects  Derek Gow (Derek Gow Consultancy)	15 mins
11.00	Working with natural processes to reduce flood risk and improve the environment  Lydia Burgess-Gamble (Environment Agency)	15 mins
11.15	Discussion	10 mins
11:25	In-stream restoration in action Jackie Webley (Scottish Natural Heritage)	15 mins
11:40	River weirs – remove or retain?  Matthew Hemsworth (JBA Consulting)	15 mins
11:55	Delivering river restoration in Scotland: the next 12 years Roy Richardson (Scottish Environment Protection Agency)	15 mins
12:10	Restoring morphological functionality to a heavily modified river Sally German ( <i>Arup</i> ) & David Holland ( <i>Salix</i> )	15 mins
12:25	Discussion	15 mins
12:40	LUNCH in the Washington Suite	60 mins

	<u>Lancastrian Suite</u> Urban River Restoration	<u>Louis Suite</u> Partnering With Nature	<u>Princess Suite</u> Ecological Monitoring	
	CHAIR: Kevin Skinner (Atkins)	CHAIR: Phil Boon (Scottish Natural Heritage)	<b>CHAIR:</b> Judy England (Environment Agency)	
13:40	The restoration and regeneration of  Deptford Creek  Michael Forrester (London Borough of Lewisham)	Working together to restore The Midlothian  Esks  Clare Rodgers (Royal HaskoningDHV) &  Tommy McDermott (River Forth Fisheries  Trust & Trex Ecology)	An ecohydrological approach to river restoration  David Harper (Aquatic Ecosystem Services Ltd. & University of Leicester)	15 mins
13:55	Planning river restoration the Dutch way Ian Dennis (Royal HaskoningDHV)	Removing and restoration of rock armour, croys and cars Kenneth Macdougall (EnviroCentre Ltd.)	Biotopes as design for restoration and units for monitoring success Ahmed Al Zankana (University of Leicester)	15 mins
14:10	Discussion.	Discussion.	Discussion.	10 mins

### **Session 2 – continued...**

14:20	Improving habitat linkages in heavily modified urban areas with Floating Riverbanks Galen Fulford (Biomatrix Water Solutions Ltd., Land & Water Services Ltd.)	Working with wood on the Wensum Ian Morrisey (Atkins Ltd.) & Marc Huband (Atkins Ltd.)	Using Beetles to measure riparian habitat quality Jon Webb (Natural England)	15 mins
14:35	Public participation GIS for assessing social values in urban rivers  Xavier Garcia (International University of Catalonia)	Partnering with nature for sustainable river restoration  Matthew Johnson (University of Nottingham)	The Logie Burn: Results of three years of monitoring Stephen Addy (The James Hutton Institute)	15 mins
14:50	Discussion.	Discussion.	Discussion.	10 mins
15:00		POSTER SESSION in the Washington Suite with tea and coffee		45 mins

		Session 3		
	Lancastrian Suite	<u>Louis Suite</u>	<b>Princess Suite</b>	
	Addressing Multiple Objectives	Beaver Reintroduction	Understanding sediments	
	CHAIR: Bill Brierley (Freshwater Biological Association)	CHAIR: Alastair Driver (Environment Agency)	CHAIR: Andrew Brookes (Jacobs)	
15:45	Balancing flow – balancing opinion  Jane Moon (Black & Veatch) & Paul Jose (Wessex  Chalk Stream & Rivers Trust)	Restoring beavers to Devon – and understanding their impacts  Mark Elliott (Devon Wildlife Trust)	Achieving measures for heavily modified water bodies using sediment management Katy Kemble (Jacobs) & Matthew Buckley (United Utilities)	15 mins
16:00	Conflict of interest in river restoration: a county council perspective  Jessica Dippie (Buckinghamshire County Council)	Quantifying the multiple benefits of beaver activity across catchment scales Richard Brazier & Alan Puttock (University of Exeter)	Weir pools and hydropower: methods to assess impacts Simon Palmer (APEM Ltd.)	15 mins
16:15	River restoration pitfalls and successes from concept to monitoring Jenny Mant (Ricardo AEA) & Martin Janes (River Restoration Centre)	Bringing beavers back – how will we manage this species? Roisin Campbell-Parker (Royal Zoological Society of Scotland)	Rapid biodiversity gains through naturalisation: process based success stories Sebastian Bentley (AECOM) & Kieran Sheehan (JBA Consulting)	15 mins
16:30	Discussion.	Discussion.	Discussion.	15 mins
16:45	SHORT E	BREAK TO MOVE TO FINAL JOINT SESS	SION	10 mins

### **Lancastrian Suite**

	CHAIR: Nick Clifford (Kings College London)	
16:55	Keynote Address  Positioning River Restoration for 2030: lessons from the past and challenges for the future  Geoff Petts (Vice Chancellor and President, University of Westminster; President of the British Hydrological Society and Editor-in-Chief of River Research and Applications)	25 mins
17:20	Discussion (Keynote and General)	20 mins
17:40	<b>Poster competition prizes, final announcements and close</b> Martin Janes ( <i>RRC</i> )	15 mins
17:55	END OF DAY 1	

### 19:30 – Pre-Dinner Drinks Reception

Washington Suite

&

20:00 - UK RIVER PRIZE AWARDS DINNER

Lancastrian Suite

<b>DAY 2:</b>
Registration

#### --- WEDNESDAY 27<sup>TH</sup> APRIL ---

Opens at 8:30am

#### Session 5

9:00

#### CHOICE OF SITE VISIT OR WORKSHOP

3 hours 30 mins

# Lancastrian Suite Workshop A:

Natural Flood Management: Tools to Help Maximise Benefit and Reduce Risk

Planning for natural flood management needs to take account of local social, economic and other stakeholder impacts. Justifying actions that take account of these elements and that also deliver projects that demonstrate multiple benefits inevitably requires transparent planning and mapping decision making support tools. This workshop provides the opportunity to discuss what level of data and interpretation skills are needed to assess impacts and identify how we can work towards developing standardised scoring systems to support decision making. The workshop will include explanations of tools that are currently under development to support this approach and an opportunity to discuss their usefulness and limitations. It will also provide an opportunity to discuss what evidence is needed to demonstrate natural flood management success.

# Churchill Suite Workshop B:

How to Make the Most of Your Monitoring and Project Appraisal

The RRC monitoring planner and guidance is now considered as mainstream in terms of supporting best-practice approaches to getting the most from you monitoring. And yet, monitoring outputs still don't always provide all the anticipated answers. This workshop will re-examine why this is still the case and, through the use of case-studies and interactive sessions, provide an opportunity to both refresh your knowledge on how to set good monitoring objectives. We will also discuss how we can take the next steps to supporting more coherent monitoring of river restoration projects across the UK (i.e. linking up citizen science outputs), that can collectively increase the evidence base.

9:00 CHOICE OF SITE VISIT OR WORKSHOP continued...

3 hours 30 mins

# **Derby Suite** Workshop C:

Demonstrating the Value of Ecosystem Services for Decision Making

Providing a value for the services that ecosystems provide can be a tricky and controversial task. Whilst we understand that not all services are easy to value monetarily, economic valuations are often necessary to support good governance, and provide an opportunity for innovative funding of river schemes. Any valuation however, must include the value of indirect benefits to demonstrate that society will benefit. For example, from reduced costs of flood damage, reduction in health care cost, improved social equity, and increased habitats. The workshop will discuss what tools and techniques are currently available to assess benefits and values, and discuss how best to use information to convince funders and policy makers that river restoration has wider social, economic and environment benefits.

# Louis Suite Workshop D:

Building Technical River Restoration Capacity

In recent years there has been an increased expectation that locally-based partnerships will take on the huge task of delivering catchment-scale river restoration. To do this there is a need for detailed guidance on how to deliver river restoration from large scale concept planning to site implementation (e.g. clear project objectives, project consent procedures, technical design and choice of appropriate techniques, construction and demonstrating success).

This workshop will provide an opportunity to discuss what is available and what is needed.

9:00

#### CHOICE OF SITE VISIT OR WORKSHOP continued...

3 hours 30 mins

## Princess Suite Workshop E:

Dealing with Sediment in Respect to In-Channel Structures

#### **Site Visit:**

The Wyre Riparian Restoration Initiative

There are two main areas where sediment issues arise. (1) Disconnection through channel alterations (to bed, banks and in-channel structures) which have significant impacts on longitudinal sediment transport. (2) New channels as part of river restoration projects, especially where inherently unstable. Such sediment dynamics unpredictability can have both unforeseen benefits and risks for habitats and flood risk management which need to be accounted for, in any river alteration. This workshop will discuss what sediment parameters need to be understood in the context of channel modifications (e.g. from weir removal/lowering, impact of small/medium size hydropower schemes, the removal/alteration of bank and bed protection through to full scale naturalprocess driven river restoration projects). It will seek to identify how, when, why and where a better understanding of sediment is necessary, how this can be best achieved and its implications for practical sediment management.

This year's site visit is to the Wyre Riparian Restoration Initiative at Ambrose Farm which is one of the Catchment Partnership Action Fund (CPAF) Projects. The project is looking to improve riparian habitat; this will include bank restoration works, fencing and planting. On the visit we will hear from the individuals and organisations involved and discuss the success of the Wyre Catchment Partnership as well as Catchment Partnerships and the CPAF initiative in general. This topical subject should provide interesting and engaging discussions on site.

		Session 6		
	Lancastrian Suite	<b>Louis Suite</b>	<u>Princess Suite</u>	
	Barrier Removal	Shaping Our Rivers	Modelling: Tools and Techniques	
	CHAIR: Rob Mitchell (RAFTS)	<b>CHAIR:</b> Oliver Lowe (Natural Resources Wales)	CHAIR: David Hetherington (Arup)	
13:35	Provision of fish passage in The Worfe Catchment Iain Stewart-Russon (APEM Ltd.)	The importance of reference state and the assessment of potential for geomorphic work  Hamish Moir (cbec eco-engineering Ltd.)	Integrated dynamic analysis of modified channels: dealing with constraints in urban areas Ian Bentley (AECOM)	15 mins
13:50	Innovative fish passage design on an East Lancashire river Adam Walmsley (Ribble Rivers Trust)	A method for defining potential locations for WFD and flood risk restoration in a large catchment Katy Kemble (Jacobs) & Sera Roberts (Jacobs)	Habitat modelling: a useful design, investigation and appraisal tool  Dave Mould (JBA Consulting)	15 mins
14:05	Lessons learned at a Norfolk mill Jonathan Whitmore (JBA Consulting)	Balancing risk and reward: a call for a (slightly) more cavalier approach to restoration  George Heritage (AECOM)	Hydraulic modelling requirements for river restoration: methods for minimising (not just flood) risk Eric Gillies (cbec eco-engineering Ltd.)	15 mins
14.20	Discussion.	Discussion.	Discussion.	15 mins
14.35	SHO	ORT BREAK TO MOVE TO FINAL JOINT S	SESSION	10 mins

. . .

## **Lancastrian Suite**

**CHAIR:** Nick Clifford (Kings College London)

	CHAIR. Wer Chyora (Rango Conege London)	
14:45	Delivering Severn Trent Water's fair share of the WFD Mike Streetly (ESI)	15 mins
15:00	How we achieved good ecological potential Bella Davies (South East Rivers Trust) & Dave Webb (Environment Agency)	15 mins
15:15	River restoration – Priorities for action Nick Clifford (Kings College London)	15 mins
15:30	Discussion and Close.	15 mins
15:45	END OF CONFERENCE	